این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد

خبر تصویری

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
برگزیده بخش بین الملل: رولاند پیچ
13
برگزیده بخش بین الملل: آسیه مصطفی
14
15
16
17
18
19
20
دبیر علمی جشنواره؛ دکتر سجاد صفارهرندی
21
نائب رئیس و دبیر جشنواره؛ دکتر قاسم زائری
22
23
آیین اختتامیه شانزدهمین جشنواره بین المللی پژوهش فرهنگی ، 30 دی 1402 تالار وحدت
24
آیین اختتامیه شانزدهمین جشنوواره بین المللی پژوهش فرهنگی (30 دی ماه) تالار وحدت
25
26
27
28

لینک سامانه ها




فایل های مورد نیاز

پوستر جشنواره

مراسم اختتامیه شانزدهمین جشنواره بین المللی پژوهش فرهنگی

تندیس جشنواره

بارگذاری کتاب جشنواره

آمار بازدید

حقوق زنان در عرصه فرهنگ


ارسال شده در تاریخ :
حقوق زنان در عرصه فرهنگ


                                                                                      حقوق زنان در عرصه فرهنگ

                                      لزوم توجه به موضوع حقوق زنان در جشنواره بین‌المللی پژوهش فرهنگی

 
                                                         منصوره فصیح رامندی- عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
 

مسائل زنان در طول تاریخ و در جوامع مختلف، محل بحث و گفتگوی فراوان و دامنه‌­داری بوده است و طی دهه‌های اخیر، توجه به جایگاه و منزلت زن انگیزه‌ای برای مطالعه و بررسی شیوه‌های ارتقاء جایگاه حقوقی متناسب زنان شده است. بدیهی است که وقتی سخن از ارتقای جایگاه حقوقی زنان به میان می‌­آید، گستره‌­ای از حقوق مدنی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را شامل می‌­شود که شامل نظرات گوناگونی همچون موقعیت برابر آنان با مردان تا موقعیت برتر زنان نسبت به مردان است.

از سوی دیگر نیز، تحصیلات عالی و اشتغال زنان، باعث کسب ارزش­‌ها و نگرش­های جدید و از سویی سبب دشواری در هماهنگ‌کردن نقش­های سنتی با نقش­های جدید شده است. از همین­‌رو، مسأله زنان نه صرفاً مسأله جهانی بلکه به عنوان درگیری­های بین سنت و مدرنیته در ایران تبدیل شده است؛ به‌همین‌دلیل برخورد سنت با مدرنیته طی دهه اخیر در برجسته‌کردن مسأئل اجتماعی و فرهنگی زنان، از نقش بی‌­بدیلی برخوردار بوده است.

بدیهی است با چرخش از نگاه سنتی به مدرن نسبت به جایگاه زنان در حوزه‌­های مختلف همسری، مادری و فرزندآوری و در سطح خُردتر، اشتغال، تحصیل و ...  نباید نسبت به آثار فرهنگ بر وضعیت زنان بی‌توجه بود. این اهمیت از آنجاست که از مطالعه وضعیت زنان چنین استنباط می­شود که زنان همیشه در سطحی از طرد فرهنگی و آسیب­‌پذیری در این عرصه  مواجه بوده‌­اند.

البته هم‌سو با تأثیرات منفی برخی خرده‌فرهنگ‌ها بر وضعیت و حقوق زنان نمی‌­توان از جنبه‌­های مثبت فرهنگ و توانایی بالقوه آن در تغییر زندگی زنان غافل بود که بعضاً در قالب تساوی جنسیتی مورد توجه قرار گرفته است. به‌خاطر فهم جمعی ناکافی از حقوق فرهنگی، موضوع حقوق فرهنگی و زنان، عمدتاً پای مسأله زنان و فرهنگ را به میان می‌کشد و اینکه فرهنگ چگونه بر حق­های بشری زنان تأثیراتی منفی به جای می­‌گذارد. می­توان به‌طور ویژه به نقش خانواده اندیشید. جایی که به‌طور سنتی، زن در نقش مولد و مواظب خانواده ظاهر می­شود؛ جامعه‌­ای که نقش سنتی زن، حفاظت و نگهبانی از فرهنگ است؛ و کشوری که زن با محیط قانونی آن سروکار دارد. این امر کاملاً ‌بدیهی است که تغییر فرهنگی که حقوق بشری زنان را نقض می­‌کند، خواه فرهنگ سنتی باشد یا غیرسنتی، ماحصل تغییر از درون است که در آن زنان به‌عنوان کنشگران تغییرند و تأثیر و نفوذ از خارج بر آنان وارد می­‌آید.

اگرچه ترسیم، تثبیت و تضمین «حقوق فرهنگی زنان»، در نهایت منجر به افزایش توانمندی زنان، کاهش تبعیض­های جنسیتی و بهبود کیفیت زندگی خانوادگی به عنوان نفعی مشترک است اما نمی­توان این واقعیت را انکار نمود که مؤلفه‌­های حقوق فرهنگی زنان به لحاظ پراکندگی و توزیع آنها در اهداف کیفی وسیاست­های اجرایی از نوساناتی برخوردار است که در نهایت، قاعده­‌مندی و افزایندگی کیفی حقوق فرهنگی در برنامه‌­ها را با کاستی­هایی مواجه کرده است.

بدون شک، درنظرگرفتن محوری با عنوان «تحلیل و ارزیابی حقوقِ زنان در عرصه فرهنگ»، در جشنواره، این فرصت را فراهم می‌­آورد که نخبگان از مؤلفه­‌های مختلفی که نیاز است سیاست­های عمومی در خصوص مسأله زنان و فرهنگ به آن­ها بپردازند، به تحلیل عمیق‌تری دست یابند. از سوی دیگر پرداختن به مباحثی از این دست، منتج به نهادینه‌شدن مطالعه در این حوزه(با توجه به فقر پژوهشی) و ترسیم سیاستگذاری صحیح در جهت رسیدن به وضعیت مطلوب خواهد بود.

 



© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد .
طراحی و پیاده سازی شده توسط : همایش نگار ( ویرایش 10.0.6)